Kwas Ferulowy

Kwas ferulowy – naturalny związek anty-aging.

Współczesna kosmetologia i medycyna estetyczna wykazały, że preparaty kosmetyczne i zabiegi z zawartością kwasu ferulowego zwalczają zmiany wywołane przede wszystkim promieniowaniem słonecznym,a także wykazują właściwości depigmantacyjne poprzez kontrolę aktywności tyrozynazy, przeciwdziałając powstawaniu przebarwień. Skóra staje się nawilżona, jędrna i elastyczna, natomiast kontur twarzy bardziej wyraźniejszy, a zmarszczki mniej widoczne.

Kwas ferulowy (kwas 4-hydroksy-3-metoksycynamonowy) jest pochodną kwasu cynamonowego, rozpuszczalnego w wodzie i etanolu. Naturalnie występuje  w ziarnach zbóż takich jak pszenica, owies i żyto, a także w ryżu i kukurydzy. Ponadto, możemy znaleźć go w liściach, nasionach i korze drzew iglastych.

 

 

Rys. 1 Wzór strukturalny kwasu ferulowego.

W kosmetyce znalazł zastosowanie głównie dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, zapobiegającym starzeniu się skóry pod wpływem  działania wielu czynników niszczących. W procesie starzenia się skóry  to wolne rodniki  powodują uszkodzenie DNA jej komórek. Źródłem  powstawania wolnych rodników mogą być czynniki środowiskowe: promieniowanie słoneczne, zanieczyszczenia powietrza, a także czynniki takie jak stres oraz nieprawidłowa dieta. Działanie przeciwutleniające kwasu ferulowego polega na eliminowaniu reaktywnych form tlenu oraz „zmiataniu” rodników nadtlenkowych, hydroksylowych oraz hydroksynadtlenkowych. Kwas ferulowy jest cenionym związkiem w kosmetyce również dzięki zdolności absorbowania promieniowania słonecznego UVA (w zakresie 320-340nm)  i UVB ( w zakresie 280-320 nm). Pochodna kwasu cynamonowego stabilizuję witaminę C i E, która w roztworach wodnych staje się wrażliwa na obecność tlenu, wysoką temperaturę oraz promieniowanie UV, ponadto zwiększa ich efektywność.

 

Do licznych zalet kwasu ferulowego zaliczyć również możemy:

– działanie przeciwzapalne i redukcję zaczerwienienia;

– udział w odbudowie macierzy skóry, poprzez stymulację syntezy kolagenu i elastyny;

– działanie fotoprotekcyjne i wzmocnienie naturalnej ochrony przez działaniem czynników zewnętrznych;

– zapobieganie powstawania przebarwień  i redukowania już istniejących (depigmentacja).

– poprawa nawilżenia skóry.

Kwas ferulowy w STREFIE PIĘKNA

 

Kwas ferulowy stosujemy w stężeniu 20% wraz z ampułką z wit. C. Kwas stosowany u nas w gabinecie jest połączony z florentyną  ( silnym antyoksydantem hamującym aktywność elastazy) oraz kwasem mlekowym. Zabiegi z kwasem ferulowym dedykowane są dla osób chcących zwalczyć skutki tzw. fotostarzenia: przebarwienia, utrata  jędrności i elastyczności. Wskazaniem są także piegi, melasma, skóra łojotokowa i trądzik.

Zabieg jest całoroczny, wskazane jest jego stosowanie latem- zapobiegnie to przebarwieniom.

Napisz odpowiedź

Twój adres emailowy nie będzie nikomu udostępniany.

Realizacja Onisoft